עיקר וטפל בעיצוב המטבח

עיקר וטפל בעיצוב המטבח

במדינת ישראל אוכל הוא לב הבית, ואף פעם לא אוכל בלבד. אוכל הוא אהבה, מערכות יחסים ואירוח, והמטבח הוא מרכז הבית, מרחב ליצירה וביטוי, והמקום בו כולם נפגשים ומתחברים. בשל המקום החשוב שהמטבח והאוכל תופסים בחיינו, תכנון המטבח ועיצובו הנכון חשובים מאוד, אך רוב האנשים מפספסים את הנקודות החשובות ומתמקדים בדברים שוליים. בואו נעשה סדר ונפריד בין עיקר וטפל בעיצוב המטבח.

מה מתבשל כאן?

ברוב המקרים, כשאנשים מגיעים לשלב בו הם רוצים לשפץ את המטבח מהיסוד או לעצב מטבח חדש לבית, הם מתרכזים בתקציב, בגודל המטבח והמשטחים שבו ובחידושים הטכנולוגיים הזמינים. התוצאה יכולה להיות מטבח מאוד יפה, מאובזר ומצויד, אבל לא בהכרח נוח או נעים לשהייה עבור בני הבית. בעצם, זה החלק הטפל.


למעשה, כשאנו באים לעצב מטבח הדבר שצריך להיות החשוב ביותר הוא הארגונומיה של המטבח, כלומר ההתאמה שלו אלינו, מבחינה פרקטית. אין צורך להקריב את האסתטיקה, כמובן, וללכת על קו פרקטי וכעור, אבל, לפחות במקרה של המטבח, היופי צריך להתלבש על הנוחות ולא לקוות שנשנה את ההרגלים שלנו כדי להתאים את עצמנו למטבח.


השילוש הקדוש
עיצוב מטבח צריך להתחיל ממענה לשאלה מי משתמש במטבח וכמה, ואיך נוח לו, לה או להם, לעבוד.
כשאנחנו ניגשות לעיצוב מטבח סינרגי אנו שמות לב ל”שילוש הקדוש” הקלאסי: אחסון – הכנה – בישול. כלומר המקרר, הכיריים והתנור, והכיור ומשטחי העבודה, ועל המרחק שביניהם. על מנת שמי שנמצא במטבח ייהנה מנוחות מקסימלית, רצוי שהמשולש הזה יהיה שווה צלעות, במרחק של 1-1.5 מטר בין נקודה לנקודה, מרחק שניתן לכסות ב- 2 או 3 צעדים.
אבל,
עיצוב המשולש הזה נקבע לפני מאה שנים בערך, ולמרות שככלל הוא עדיין נכון, בכל זאת דברים השתנו, ובמקום שולחן היום יש לנו שיש כמשטח עבודה ובנוסף לו שולחן אוכל. כאשר מדובר במטבחים גדולים אפשר לשנת את צורת ההסתכלות ובמקום משולש להסתכל על מלבן, ואפילו על צורה מורכבת כמו E.

כל עוד מקפידים על הסתכלות על המכלול ודואגים לנוחות העבודה ולארגונומיה הנכונה, כל צורה יכולה להיות בסדר.

טיפ חשוב לעיצוב המטבח
המטבח הוא לא העיקר, אלא אנחנו. המטבח צריך לשרת את ההרגלים שלנו ואת דרך החיים שלנו ועיצוב המטבח צריך לשקף את תהליך העבודה שלנו בהכנת האוכל.   
כשאתם חושבים על עיצוב המטבח, התחילו בהתבוננות בתנועה היומיומית שלכם במטבח וקביעת נקודת המפתח ממנה הכל מתחיל. חלקנו צריכים את המקרר קרוב לכיור וחלקנו מעדיפים אותו קרוב יותר לשולחן האוכל דווקא.
לאחר ההתבוננות כדאי למדוד את המרחקים מנקודה לנקודה ולא לשכוח למקסם את משטח העבודה שבין הכיור לכיריים, שהוא משטח העבודה השימושי ביותר אצל רוב האנשים. חשוב לא להגזים ולשמור על פרופורציות הגיוניות של משטח העבודה כדי שהמרחק בין הכיור לכיריים לא יהיה גדול מדי, ורצוי לא יותר משני צעדים.

האם אתם אוהבים לבשל?
כל בית כולל חללים מורכבים הדרושים תכנון קפדני, והמטבח הוא תמיד אחד החלקים החשובים ביותר בעיצוב הבית. לנו, כאדריכליות ומעצבות, חשוב לתכנון אותו בהתאם לאורח החיים שלכם.


לפני שאנחנו מתחילות לעצב מטבח אנחנו שואלות את הלקוחות שלנו האם הם אוהבים לבשל. כמה שהם יותר אוהבים לבשל, כך נשתדל לשמור יותר על “שלטון המשולש”, אך תמיד אנחנו שומרות על פתיחות וגמישות מחשבתית ורותמות את היצירתיות שלנו לטובת עיצוב המטבח המתאים ביותר לכל משפחה.

נשמח לשמוע את דעתכם על המטבח שלכם ולענות לכל שאלה שתהיה לכם בנושא.

 

אז מה חדש
בעולם העיצוב?

מלאו פרטים בטופס
והיו הראשונים לדעת!